”To travel is to find delicious local beers.”

- Christian DeBenedetti
Cellarmaker (öppnar 15.00 - 1150 Howard St)


En trevlig första anhalt i en mycket liten, men modern lokal. 13 tappar, men det är inte alltid som alla har något påkopplat. Här finns mycket humlerika och typisk amerikanska IPA och PA samt en och annan porter/stout och trevlig ‘suris’. Inte många bord - räkna med att stå. 

Sammanfattning


Mitt första intryck är att San Francisco är en stad man besöker en gång som turist. Som ölturist kanske flera gånger, t.ex. i festivalläge eller enbart för att längtan till Toronado blir för svår att stå ut med. När det gäller öl så finns det en helt del gott att dricka, men gör inte samma misstag som jag och förvänta att alla ipor är stora humlebomber av en annan värld. Det finns både goda och lite tråkiga öl, precis som överallt annars.

Mikkeller Bar (öppnar 12.00 - 1168 Folsom St)


Det verkar bli färre och färre storstäder som inte har en Mikkeller Bar (hoppas Stockholm får tillbaka sin snart). Mikkeller Bar i SF har en helt annan typ av atmosfär än det vi är vana vid från København och tidigare Stockholm.

Mikkeller Bar SF har en mycket stor lokal i industridesign med röda murstensväggar och blankpolerade stålrör. Fatutbudet är som vanlig helt suveränt, och det finns även en hel rad trevliga flaskor att välja bland. Rent, fräscht och med god plats - helt i motsättning till nästa ställe:

Toronado (öppnar 11.30 - 547 Haight St)


Det är smutsigt, det luktar ordentligt av jäst och män, det är slitet och gammalt, men det är ändå kultställe nr 1 i San Francisco. Här får du Pliny the elder på fat till ett pris av 6 dollar, du kan dricka världens högst rankade suröl (Lost Abbey Cable Car, 80 dollar) och en hel del andra öl så länge du uttalar dom rätt (även om de själva har stavat fel på tavlorna). Är det ett nykterhetstest kanske? Som sagt: trots den rätt slitna exteriören, är det känslan och ölutbudet som gör att du återvänder igen och igen. Doften vänjer du dig vid snabbt, men bränn gärna kläderna du har haft på dig när du återvänder till civilisationen.

City Beer (öppnar 12.00 - 34 Mason St)


En trevlig kombination av bar och ölbutik (mycket populär under festivalen). Trevliga öl på fat, bra utbud av flaskor du kan ta med hem eller njuta på plats. Stänger kl 22. Mycket folk till tider.